IBS: Синдром на раздразненото черво - какво представлява?

IBS: Синдром на раздразненото черво - какво представлява?

Published: 18.10.2017

Views: 13

Синдромът на раздразнено черво (Irritable bowel syndrome - IBS) засяга до 20% от възрастното население, като в по-голяма степен жените отколкото мъжете. То влошава ежедневието на милиони хора по света. За съжаление често остава неразпознато или бива погрешно диагностицирано като колит.

Ана (на 27 години) страда от пристъпи на коремна болка повтарящи се поне веднъж седмично през последната половин година. Болката принуждава Ана спонтанно да търси най-близката тоалетна, защото тя знае, че успокоение на симптомите може да получи само при изхождане. Болковото възприятие може да се прояви по всяко време – бизнес срещи, кино или в ресторанта, което е причина за неудобство, чувство на безпомощност. Наистина, изключително неприятно е задължението за нея да търси тоалетна по спешност. Анна възприема себе си като успешна жена, която харесва работата си, макар и понякога стресираща, въпреки че именно стресът е една от водещите причини отговорни за нейните симптоми. Анна има IBS.

IBS, наричан още „синдром на раздразненото черво“ или разговорно „чревна невроза“, е заболяване засягащо 20 процента от населението. Най-често, това са млади жени, като не рядко страдат и мъже. Не е известна причината защо жените са непривилигировани – женските полови хормони може да имат роля за това или пък начина на преодоляване на психичното натоварване в ежедневнието. Произходът на това заболяване не е установен, но е широко разпространено схващането, че пряка причина за IBS е нарушеното взаимодействие между централната нервна система и червата, което е силно променено при високи нива на стрес.

Основният симптом на IBS e коремната болка. Тя често е съпроводена от промени в консистенцята на изпражненията и честотата на посещенията в тоалетната. Понякога пациентът може да страда от запек, а в други случаи да има разстройство, наличие на подуване или прекомерно образуване на газове също са обичайни симптоми. Най-често, това състояние продължава няколко месеца като симптомите се проявяват често, приблизително веднъж седмично. Коремната болка, проявяваща се в долната част на корема, често отминава след ходене по голяма нужда, което не е закономерно и може да има продължителност до няколко часа. Също така усещането за болка може да се „придвижва“ на различни места по стомаха.

Болестта се характеризира с допълнителни неразположения: някои хора установяват, че консумацията на определени храни води до влошаване на симптомите, при други може да има наличие на слуз в изпражненията, тревножност поради нередовния стомах и нуждата от бързо намриане на тоалетна, понякога трудната за овладяване ситуация може да бъде причина за изцапване на бельото.
И това не е всичко. Хората боледуващи от IBS може да страдат още от хронична умора, главоболия, мускулна болка, болки в гърба, промени в настроението (депресия, липса на настроение) и дори нарушения в съня (безсъние, трудност при заспиване или замаяност през деня).
Симптомите на IBS може да се различават при различните хора и да се променят с течение на времето. Затова и несъществува ясно правило на проявите на IBS. Въпреки това, може да се каже, че един от следните симптоми винаги придружава коремната болка. Най-често това са:

  • Диария или воднисти изпражнения
  • Запек
  • Подуване

Ако и вие имате подобни симптоми, може да се консултирате с лекар (личен лекар или гастроентеролог), който може да прецени дали имате IBS. Не съществува лесен и бърз начин за определяне наличието на IBS. Лекуващият ви лекар може да ви назначи диагностични тестове за да изключи други заболявания с подобна симптоматика, но изискващи различно лечение.