Златните 4 съвета на доктор Цакова за отлично здраве на мозъка

Златните 4 съвета на доктор Цакова за отлично здраве на мозъка

Published: 12.07.2016

Views: 8

Както всеки друг орган в тялото ни и мозъкът се нуждае от определени елементи, за да функционира правилно и да се радваме на „бистър ум“. Лесно можем да повишим капацитета на мозъка си и да му помогнем да бъде отново във форма, дори и в по-напреднала възраст.

pic-Tsakova.png
Д-р Диана Цакова,водещ невролог във Военномедицинска академия – София, Консултативно-приемно отделение ще даде ценни съвети за това как да поддържаме мозъка си в перфектно здраве.

 

1. Осигурете си комплексно стимулиране на мозъка

Както всеки друг орган в тялото ни и мозъкът се нуждае от определени елементи, за да функционира правилно и да се радваме на „бистър ум“. Лесно можем да повишим капацитета на мозъка си и да му помогнем да бъде отново във форма, дори и в по-напреднала възраст. Сред любимите храни на мозъка са ядки, боровинки, зелени зеленчуци и риба – разнообразявайки менюто си с тези вкусни храни, може да помогнете на вашия мозък да функционира по-добре. Мозъкът има нужда и от комплексно стимулиране – затова в моята практика аз се доверявам на ГинкоПрим МАКС 120. Новата формула съчетава тройна комбинация от Гинко билоба във висока концентрация от 120 mg, магнезий и цинк – ключови елементи за правилното функциониране на мозъка.

2. Бъдете физически активни

Движете се повече, упражнявайте се и правете онова, от което тялото ви се чувства добре – разхождайте се по 1 час всеки ден, правете гимнастика, карайте колело или изберете друго спортно занимание, защо не и танци. Редовните физически упражнения спомагат за увеличаване на притока на кислород към мозъка и предпазване на невроните, подобряват паметта. Преди няколко дни в залата за фитнес споделих с един младеж, че не мога да отделям време за тренировка повече от един ден в седмицата. Той ми отговори, че това не е въпрос на време, а на приоритети. Има какво да научим от по-младите, нали?!

3. Упражнявайте мозъка

Поддържайте мозъка си буден, за да го съхраните здрав възможно най-дълго време. Усвоявайте нови знания и умения, тренирайте мозъка като си поставяте предизвикателства за ума – различни задачи, кръстословици, судоку, логически игри, четене на книги, дори учене на нов език или работа с компютърна програма. При натоварена работа на мозъка се активира цялата система отново и отново, формират се нови невронни връзки и той работи по-ефективно и бързо. Срещайте се с повече хора – социалните активности са един от ключовите фактори за менталното ви здраве. Важно е да има редуване на физическа с умствена активност, правилен режим на натоварвания с почивка. Спокойният и пълноценен сън в продължение на най-малко 6-7 часа подобрява умствените способности. Когато сутрин се събудите освежени и заредени с енергия, вие правите най-доброто, на което сте способни.

4. Бъдете оптимисти

Научете се да се събуждате с усмивка на лицето и създайте среда около себе си, изпълнена с оптимизъм. Положителният поглед върху живота е най-добрият начин да се мотивирате и да се справите с несгодите. Никога не приемам на готово чужди съвети, дори да са доказани с годините и опита, затова, когато избрахме заглавието на статията, имах опасения дали ще я прочетете. Е, прочетохте я, което показва, че сте от хората, които искат да са здрави, да живеят пълноценно, да са продуктивни и полезни за себе си и близките. Начина, по който се отнасяте към себе си се отразява на отношението ви към останалите хора и особено към онези, които обичате най-много. Следвайте сърцето си, правете онова, което най-силно искате, радвайте се на близките и приятелите си, общувайте повече и по-често – това е моята рецепта да поддържате мозъка си здрав и млад. Да действаш означава да живееш пълноценно. Започнете от днес !!!