Селенът – незаменим микроелемент за нашето тяло

Селенът – незаменим микроелемент за нашето тяло

Published: 04.08.2016

Views: 0

Селенът е микроелемент, който се грижи за неутрализирането на свободните радикали в тялото или казано на достъпен език – той е силен антиоксидант. Липсата му в човешкото тяло често е причина за появата на редица заболявания свързани със сърцето, щитовидната жлеза, нарушена когнитивна функция и много други.

Селенът е един от най-силните антиоксиданти в човешкото тяло. Липсата на този микроелемент в тялото се свързва с нарушената когнитивна функция, както и с редица хронични проблеми, сърдечно-съдови заболявания, проблеми с щитовдината жлеза и много други. Незаменимата роля на селена се дължи основно (но не само) на неговата способност да неутрализира свободните радикали в тялото, които се смятат за едни от причинителите на горепосочените заболявания.

Кои са основните ползи от селена?

1) Осигурява нормалната функция на имунната система

Количеството на свободните радикали в тялото нараства при наличие на възпаление и инфекция. Като мощен антиоксидант селенът неутрализира свободните радикали. Освен това, селенът укрепва имунната система в борбата с вирусите и патогените, тъй като в комбинация с него белите кръвни телца, антителата и макрофагите се активират и осигуряват по-ефикасна имунна защита.

2) Грижи се за сърдечно-съдовата система

Финландски изследователи са открили, че дефицитът на селен в околната среда в източната част на страната е една от основните причини за високата заболеваемост от исхемична болест на сърцето в този район. Неслучайно в тази област на страната са се наблюдавали и най – много случаи на сърдечни инфаркти.

Селенът спомага за поддържане на здрава кръвоносна система и подпомага еластичността на кръвоносните съдове. Затова е подходящ за превенция на сърдечно-съдови заболявания и за поддържане на нормално кръвно налягане.

3) Спомага за функционирането на щитовидната жлеза

Селенът участва в редица ензимни процеси и играе важна роля в контрола на нормалния метаболизъм на тироидните хормони. Затова недостигът на селен е една от причините за недоброто усвояване на йод и възпрепятстване на нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

4) Осигурява плодовитостта

Селенът играе ключова роля в процеса на оплождане, тъй като осигурява подвижността на мъжките сперматозоиди и едновременно с това намалява риска от спонтанен аборт. Освен това влияе положително върху потентността на мъжете и удължава сексуалната им активност – почти 50% от количеството селен в мъжкия организъм е съсредоточено в клетките на тестисите и семенните канали, водещи към простатната жлеза.

Колко селен трябва да се приема дневно?

Дневната препоръчителна доза селен е между 70 и 100 микрограма/ден.

Как можем да си набавим необходимата доза селен?

Богати източници на селен са морските продукти, телешко, яйца, бъбреци, черен дроб, месо, чесън, ядки (особено бразилски ядки и лешници). Интресен факт е, че повечето преработени продукти са бедни на селен, а селенът в морските продукти и месото не се усвоява напълно от организма. Естествени източници на селен са и зърнените храни като царевица, жито, ориз, също така хлябът, но количеството на селен в тези храни е в пряка зависимост от неговото съдържание в почвата, от където растенията го извличат. За съжаление в почвите на всички Европейски страни, включително България, има селенов дефицит.

Научете повече за селена ТУК!